Kezedben a sorsod!

Regi, 2015, május 16 - 20:56

"Az ember nagyságát az határozza meg, amit valóra mer váltani."                           

        A legtöbb embernek szinte nincs egy olyan napja sem, hogy ne legyen elégedetlen valamivel. Azok a dolgok, amiknek örömet kellene okozniuk sok esetben bosszúsággal is járnak. De ez teljesen természetes,  nem mehet minden egyszerűen. Vannak azonban olyan emberek, akiknek ezek a kis bosszúságok összegyűlnek és betegek lesznek. De olyan is van, akit ért egy nagyobb trauma és depresszióba esett.

    Ez ellen tenni kell. Ha már megelőzni nem tudtuk a bajt, korrigálni kell. Senki sem tud változtatni az életeden, csak te. Tanácsokat adhatnak különböző szakemberek, foghatják a kezed a szeretteid, ha nem akarod a változást semmire nem mennek az ápolással. Mert a jobb életet akarni kell. Nem fog helyetted senki fel állni. Hogy kin múlik az egész? Nézz bele a tükörbe és meglátod.
Mindennap történik valami jó és értékes dolog. Ha arra a kis jó dologra koncentrálsz az fog megmaradni a napodból és egyre több értékes pillanatot fogsz majd észre venni. Ez olyan, mint a vonzás törvénye. Ha a rosszra koncentrálsz persze, hogy rossz fog történni. De ha a jóra, akkor azt vonzod be. Ide sorolnám agykontrollt is. Az ugyanis bármire képes. Rákkal és más betegségekkel küzdő emberek képesek felépülni agykontroll segítségével. De csak azért, mert hittek a gyógyulásban. Erre még remek példa a placebo módszer. A placebo egy olyan gyógyszerforma, ami nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. És mégis, hogyan gyógyulnak meg tőle? A válasz egyszerű. Hisznek a gyógyszer erejében, hogy az segít nekik és egy kis idő múlva meg is gyógyulnak.

     Hinni néha nagyon nehéz, pedig elengedhetetlen szükség van rá.
A problémákat meg kell tanulni kezelni, nem pedig eldobni az életed azzal, hogy depresszióba esel vagy pedig öngyilkos leszel . Sajnos, erre is egyre több példa van. Ezek az emberek nem tanulták meg kezelni a problémáikat, és ha valami nem úgy alakult az életükben egyből az alkoholhoz, droghoz nyúltak majd depresszióba estek. Ebből az állapotból már nehezebb kilábalni, de sikerülhet. Kell hozzá segítség és hatalmas akaraterő a szebb életért. Mert ha te változol, megváltozik a világ is.

Mikor szomorú vagy jusson eszedbe milyen szerencsés vagy. Szerencsés, mert vannak barátaid, családod. Vagy ha nincs, még lehet. Bármi lehetséges, rajtad áll vagy bukik, hogy megvalósítod -e. Figyelj oda az élet apró örömeire! Nem csodálatosak a reggelek? Mikor a szerelmed álmosan át tőled vagy a gőzölgő kávé illata megcsap. Nem varázslatos érzés mikor a nap égeti a bőröd és érzed, hogy élettel tölt fel? Vagy amikor virágoznak a fák és illatfelhővel árasztják el az utcát. Mikor nyílnak a tulipánok. Annyi szép van a világon. Miért hagynád ki? Ezeket nem tudja elvenni egy rosszul sikerült vizsga, egy rossz nap a munkahelyen , de egy családi vita sem. Hiszen ezeket mind meglehet oldani! Csak akarni kell.

Az életben minden egyes napot ki kell használnunk. Sőt. Minden percet, másodpercet. Annyi mindenki túl bonyolítja az életet, pedig nagyon egyszerű. Ha szeretsz valakit mutasd ki! Ha félsz? Mondd el és győzd le félelmedet. Ha hiányzik valaki? Hívd fel! Nem fogja megtenni senki sem helyetted. Elégedetlen vagy az eddigi munkáiddal? Tanulj valamit mellette, hogy aztán majd tudjál váltani. Soha sem késő elkezdeni.

      Nagyon sok embert megismertem az utóbbi időben. Van köztük fiatal, idős egyaránt. Tanuló, dolgozó és nyugdíjas is. De valami mindnyájukban közös, az,  hogy  megküzdöttek az álmaikért. Egyik kedvenc példám egy festőművészé. Gyermekként nagyon szeretett festeni, míg más gyerekek kint játszottak, ő bent nézte a fákat és annak lefestésével tökéletesen elvolt. Mindig úgy érezte, hogy kicsit más, mint a többiek. Rengeteg jó munkája született, de akkor még csak magának festett. Aztán később beteg lett és abba kellett hagynia az iskolát. Később, mikor már sikerült legyőznie a betegséget, elkezdett tanulni. Elmondása szerint szeretette volna letenni az érettségit, meg diplomát szerezni, de szüksége volt munkára ezért kitanulta szakmának a fodrászatot, és utána munkába is állt. 28 évig dolgozott fodrászként, ez idő közbe férje és gyereke lett. De valami mindig hiányzott az életéből. A festés.

Ennek a hölgynek az élete tökéletes példa arra, hogy soha sem késő a változáshoz. Hogy miért? Azért, mert rádöbbent arra, hogy tennie kell azért, hogy boldog lehessen. Letette az érettségit és elkezdett különböző tanfolyamokra járni - természetesen festészettel kapcsolatban-.  Majd jelentkezett csoportokba-amikbe sikeresen felvételt nyert. Pályázatokra is rendszeresen küld be alkotást. Mára már számos díjjal rendelkezik, és igen elismert festő. Most érzi azt, hogy teljes az élete.

   Másik ilyen példám, ami megfogott, egy nyugdíjas ismerősöm története. A hölgy tanító volt, de nyolcadikig tanított. Nagyon sok diákot ő készített fel szavalóversenyekre. Azt mondta, hogy hihetetlen érzés volt az, amikor a diákok emlékeztek a szavaira. Mikor nyertek a versenyen, büszkeséggel töltötte el, hogy ő készítette fel őket. És talán a szülőknél is jobban izgult értük. Sokat jelentett neki a hivatása, éppen ezért különösen megviselte nyugdíjba vonulása. Feleslegesnek érezte magát, és ez ellen tennie kellett. Elkezdte csinálni azt, amit eddig tanított. Szavalóversenyekre jár és írni is szokott. Ma már ő is számos díjjal rendelkezik, amire nagyon büszke. De azt tartja a legfontosabbnak, hogy másoknak örömet szerezzen a művészetével.

Közös ezekben az emberekben az, hogy a hivatás szeretetük miatt változtatniuk kellett az életükön, hogy boldogok legyenek. Ha nekik sikerült, neked miért ne menne?

Annyi a dolgod, hogy jól érezd magad. Amikor csak teheted töltsd a szabadidődet a barátaiddal, szeretteiddel, szerelmeddel. Használj ki minden egyes percet. Nevessetek nagyon sokat! Ha valami bánt, mondd el legkedvesebb barátnődnek, barátodnak, akiben megbízol.Nem szabad magunkba zárni a problémákat, mert az csak gyűlni és gyűlni fog, és a végén olyas valakin fog csattanni, akit még véletlenül sem szeretnénk megbántani. De ha mégis megbántottad, kérj tőle bocsánatot. Vagy ha az nem is megy, öleld, puszild meg!  Hogy érezze, mennyire sajnálod. Rövid az élet, ne legyél haragban szeretteiddel. Te is bocsáss meg gyorsan, mindenkinek lehet rossz napja.

     Ha tehetitek mozduljatok ki a szabadba. Sétáljatok egyet, menjetek biciklizni vagy kirándulni. Az ilyen színes programokkal csak élményekkel gazdagodtok. Hétvége van? Menjetek el táncolni a pároddal , vagy a barátaiddal. Mulassatok egy jót. Szinte mindenki csak azt hangsúlyozza, hogy fontos az egészséges táplálkozás, zöldség, gyümölcs , fehérhúsok és még sorolhatnám is akár. Arról viszont nem beszél senki sem, mennyire fontos és jó dolog enni egy jót. Amikor jó ízűen megebédelhetsz vagy szerelmi bánatodban megeszel egy tábla csokoládét. A világ egyik legjobb dolga az evés. Zenét is biztos hallgat mindenki. A stílus teljesen mindegy, de nagyszerű érzés kitombolni maga da kedvenc számodra egy borzalmas nap után. Még nem próbáltad? Ideje elkezdened!

      Segíts másokon! Jó magam nagyon szeretek segíteni, mert mindig bele gondolok abba, hogy szegény nem tehet a sorsáról, és hogy ő is biztos segítene nekem. Öröm másokon segíteni. Hagyd magad mögött az internetet is egy kicsit, és beszélgess személyesen a barátaiddal. Ezek a lépések apró építőkövei a léleknek. Győzd le saját határaidat, amit a változástól való félelem diktált. Lásd meg a csodát és csináld a csodát. Mint azok a Guinness-rekorderek, akik elhatároztak valami egészen különlegeset és véghez vitték. Teljesen mindegy nekik, hány ember gondolja tettüket őrültségnek, mert számukra örömet szerez. Vagy amikor egy lámpalázzal küzdő ember kiáll a színpadra és leküzdi félelmét-fantasztikus érzés!

     Ne feledd, ha mersz, akkor nyersz. Vedd észre az élet apró örömeit és tegyél a boldogságodért. Ha meg elért a boldogság szárnyalj vele, ne engedd el! Ne félj a kudarctól, mert az minden ember életében van. Ezért olyan remek az élet. Ha nem történne semmi rossz, amivel meg kell küzdenünk, unalmas lenne az élet. Sőt. Ha a kihívásokat legyőzöd, még önbizalommal is tölt el. Ráadásul, ha oda figyelsz a kicsi, de jó dolgokra, a kudarcok sem tűnnek akkoráknak. Rajtad múlik az egész. A te életed a saját kezedben van. Tiéd a döntés, hogy boldog akarsz -e lenni.

Az írás hossza kb. 7 ezer karakter