Ki kínál többet?

Évszám
2010
A nagy faliórám mutatója halad előre. Árverés készülődik, 11 órakor kell kezdődnie és a nagyterem, az elegáns szállodában már több, mint egy órája zsúfoltság van. Zsúfolt a hosszú folyosó, szinte kezet sem lehet nyújtani a tömegbe.

Néhány perc elteltével kinyílik a nagy szárnyas ajtó és megkezdődhet az értékes akció árverés értékes festményekből. A műgyűjtők  beszéde elnémul. Kísérteties csend és feszültség tölti be a nagytermet.

Végre! Két egyenruhás hotelszolga szélesre tárja az ajtót és belép az árverés vezetője két asszisztensnőjével együtt, hóna alatt egy vastag mappával. Ma különleges eseményre kerül sor. A hotelszolgák, kisegítők az ajtókat bezárják. Az esemény  különleges festményekre való tekintetében nem jelentek volna meg a rajongók a festmények miatt a világ minden pontjáról. A rendkívül értékes gyűjtemény tulajdonosa nem régiben hunyt el. A fiával együtt Michelangelo, Raffaeló, Picassó műalkotásokat szereztek meg, milliós értéket, felmérhetetlen vagyont gyűjtve össze.

A fiút a vietnámi csata közepette ölték meg, miközben megmentette másnak az életét, sokakat megmentett. Ezek után egy hónap múlva megkeresi a fiatal katona az édesapját és közölte vele: Uram, én vagyok, kit megmentett a fia és az életét adta értem. Sokaknak megmentette az életét, amíg egy gránát súlyosan megsebesítette és sérüléseibe bele halt. Gyakran beszélgettünk vele, mennyire szerette a művészetet. Mi előtt bele kezdene a fiatal katona a beszélgetésbe át szeretnék nyújtani Önnek egy csomagot, a tartalma, Vietnámban festettem. Nem vagyok nagy művész, de a fia azt kívánta volna ez a kép Önt illesse meg. Amikor kicsomagolja a képet (arcképet) csodálkozva tartja, meghatottság vesz erőt rajta. Nem egy mestermű, de a fiatal katona pontosan eltalálta fia szeretetre méltó arcvonásait. Ezért a kép díszhelyet kapott a nemes birtokon. Néhány hónap telt el és az apa meghalt.

Most elérkezett a pillanat. Kezdődhet az értékes gyűjtemény árverése.  A kiállított híres festmények között ott van a fiú arcképe is.

Az árverés vezetője feláll és köszöntő beszédbe fog, melybe csalafintán belekavarja, hogy a fiú arcképével fogjuk kezdeni az árverési gyűlésünket.

 

Ki tesz a fiú arcképére először ajánlatot?

Csend. Ki tesz erre az arcképre ajánlatot? Kínos csend. Senki nem akar licitálni. Amikor egy erős hang szólal  meg a tömegből. Azért jöttünk, hogy híres festményekre licitáljunk. Vigye azt a képet - zúgolódás és egyetértés a teremben. Ordítják a tömegből, kezdje el végre ne bohóckodjon. A tárgyaló vezetője viszont ragaszkodik a sorrendhez.

Gondolják meg, ez a kép a fiú arcképe. Egy csendes hang a hátsó sorokból bátortalanul a birtok kertészének hangja. 100 dollárt  adok az arcképért, ez volt mit fel tudott ajánlani érte. A fejek hozzá fordultak, szinte mindenki. Az aukció vezetője folytatta az árverést. Ki ajánl a fiú arcképéért többet, ki ad érte 150 dollárt? Erélyesen kiált a vezető  a tömegbe.  Kiabálások zavarják meg a vezetést. Adja csak oda a fiú arcképét és térjünk rá a lényegre. Az aukció vezetője vár, némi feszültség tört ki a teremben és nyugtalanság támad. Mindenki hőbörög, majd végül 100 dollár először, 100 dollár másodszor, 100 dollár harmadszor, a kalapács leüti az összeget. Kétszáz fej mind mohóan gondolják, a fiú arcképe a kertészé lett.

Üvöltenek, akkor kezdje el végre, ne nevetesse ki magát - beszólások illetik. Az aukció vezetője kiegyenesedve feláll és ordítva üvölti a tömegbe, az aukciónak vége. Hogy mi van tulajdonképpen? Igen a licitálásnak vége.. Amikor megkaptam a záradékot, mit az édesapa - a tulajdonos - ügyvédje ismertette velem a végrendeletét. Nem kaptam rá engedélyt, hogy ezt ismertessem a licitálás előtt senkinek. Így hangzott: ki megvásárolja fiam arcképét, az örököl minden vagyonom, ingóságom, beleértve a festményeket is. Aki befogadja az én fiamat az örököl mindent.

Ismered-e Isten végrendeletét? Hallgassátok meg, akié a fiú, azé az élet: akiben nincs meg Isten fia, az élet sincs meg abban. Az a döntő, hogy miénk-e a Fiú. Kiáltsd a szent szelleméhez hűen elválasztanak Tőled. Mélységesen megbántam ezeket. Egyedül a ti fiadban, Jézus Krisztusban van a megbocsátás és az üdvösség. Szeretném őt befogadni, most és mindörökké, mindörökre. Aki befogadja fiát az örököl mindent. Ki az aki többen kínál, mint ő?

 

Egy boldog két gyerekes apuka, ki haza gondol.