Az elvesztett szerencse

Évszám
2011
Beküldő
szekelysara
Nem is olyan régen,a mikor még csak minden faluban egy rádió volt, egy különös, mondhatni bosszantó esemény történt az országban. Akkoriban az aranyláz elmúlt, és elekzdődött a lottóláz. A főnyeremény 100.000. magyar forint volt. A feljegyzések szerint senki sem tudhatta a magáénak az álomnyereményt, egy egy akkor még kisfiú leveléből amit édesapjának küldött a seregbe más szerepel. ezen levél szerint a falu lakosai egy alkalommal megnyerhették volna a lottó, vagyis meg is nyerték, de valamilyen oknál fogva sohasem kapták meg a pénzt. Az ok eldöntése mindenkinek egyéni feladata, ugyanis a levél ezen része nem olvasható, csupány annyi, hogy "És ekkor bevillant, hogy..."Nagy valószinűséggel elhagyták a szelvényt, de az is lehet, hogy hosszú évek óta előszőr senki nem vette meg.
Talán még ma is létezik ez a falu valahol a Tisza és az Alfüld találkozásánal, de megértem,  hogy senki sem beszél szívesen egy ilyen történetről. Amikor olvastam a kisfiú levelét magam elé képzeltem a történteket.
Egy forró nyári délután mindenki egy piros kapus, aprócska, sárga házban üldögélt és hallgatták a rádiót. Pontosaban nem mindenki csak egy jól összeszokott társaság, aki minden péntek délután a rádió előtt ül és hallgatja a heti nyerőszámokat.Végre elkezdődik, a bemondó a futbal eredményke után elkezdi sorolni a heti nyerőszámokat.1,8,12,18,24,50. Néma csend. Senki nem szól a házban. Egyszer csak valaki elkiáltja, magát, hogy "Gazdagok vagyunk" Erre mindenki felugrik, gratulálnak egymásnak, és kibontanak eg yüveg finom bort. A koccintáskor a kisfiú, aki a levelet írta bebújik a kör közepére és felteszi a nagy kérdést. "No de hol a szelvény?" Újra csebd van. Mindenki a másiktól kérdezi, hogy hol a szelvény. Nincs meg. elveszett. De volt egyátalán? A társaság, már csaknem 50 éve ugyanazokat a zsámokat teszi meg, de lehet, hogy ezen a hétan nagy hibát vétettek? Van akinek édesapja is ezt csinálta pénteken, ült és hallgatta a nyerőszámokat.
50 éve a falusiak ugyanazokat a zsámokat teszik meg, és mindegyiknek külön története van.
50- a falu lakosai szerint ez a legtökéletesebb szám
8- ennyien voltak a falu lakosai a megalapuláskor
12- az év 12 hónapból áll
24-enniy órából áll egy nap
1- mindennek az alapjának tekintették
Az utolsó számra nem volt ötletük, ezért összeadták a két legkisebbet 1+8=18
És amikor végre ezek a számok szerencsét hoztak volna nincs se szelvény, se nyremény.
Gyermekszemmel nézve ez az eseméyn összehozta a város lakókat. Elelnségek újra szóba álltak egymással, a barátok közelebb kerültek, mindenkit egy cél vezetett megtalálni a szelvényt.
De hát hiába keresték, van olyan aki több hónapon keresztül azt kutatta, de végül ő is feladta amikor megtudta, hogy a szelvényt egy árvaház kapujában találták meg. Máig se derült ki, hogy a falu szelvénye volt-e az ,vagy valaki más is az ő számaikkal játszott.Egy biztos, nagyon sakta tanultamk az eseményekből. A pénz elveszett, de közelebb hozta az embereket. És ez sokszor 100.000. magyar forintot ér.
A falusiak úgy döntöttek, hogy új számokat választanak, mondhatjuk, hgy ez sikerült is meg nem is. A választásuk a következő számokra esett:
50- ennyi éve lottóznak
18- ennyi gólya repült el aznap a városháza fölött
24- az aznapi dátum
8- a dupla nulla
12- mert 3x4=12
1-mert egyszer melléjük áált a szerencse, de azt is elvesztették

És itt a levél megszakadt.Az édesapa nemsokára válazst küldött, azt, hogy mi áll benne, már nem tudom, csak azt, hogy a postás éppen péntek délután ért oda amikor a piros kapus, aprócska, sárga házban újra összegyűlt mindenki, és újra a lottó számokat hallgatták. Talán azóta is ugyanazokat számokat játszák a lottón 1,12,8,18,24,50.