Maszat, a segítőkész

Évszám
2011
Beküldő
Denes
Innen nem messze, dimbes-dombos vidéken, egy virágos rét közepén éldegél Maszat, a madárijesztő. Becses nevét mindig koszos arcáról, kezéről és ruhájáról kapta. Napjai egyhangú álldogálással teltek, de ennek ellenére ritkán unatkozott; ugyanis mindig történt vele valami. Olykor madár barátai látogatták meg, madárijesztő létére nem ijedtek meg tőle a madarak, mivel olyan jámbor tekintete volt, akár egy ma született báránynak.
Kis madárijesztőnknek még hobbija is volt. Előszeretettel gyűjtött pici holmikat, amiket az útjába fújt a szél; vagy elejtettek az arra járó gyerekek. Apró gyűjteményét hatalmas zsebébe tette, és előszeretettel nézegette, rendezgette kincseit.

Éppen rakosgatta és fényesítgette őket, mikor mozgolódásra lett figyelmes. Tőle nem messze, a szomszédos fa előtt a földben egy kicsike túrásra lett figyelmes. Ráadásul még meg is mozdult valami a földkupac tetején. Csodálkozva meresztgette szemeit, de csak egy icike-picike fekete foltot látott, ami kis várakozás után gyorsan el is tűnt a tátongó lyukban. Maszat gondolkodott egy darabig, tűnődött, hogy mit láthatott az imént. Várt és csak várt, türelmesen, de mivel sokáig nem történt semmi, el is feledkezett a látottakról. E napja is a szokásos ábrándozással telt volna, ha hirtelen meg nem hall egy nagy koppanást. A mellette lévő fa megrázkódott, és leesett róla egy nagyra nőtt vadgesztenye. Hirtelen ismét földtúrás emelkedett ki a talajból, és megjelent az imént látott fekete apróság.

Nini! Egy aprócska vakond emelkedett ki a lyukból. Végigmérte a fát, majd mérgesen megrázta piciny öklét. Sima bundája fénylett a nap fényétől. Egy pillanat alatt visszamászott a mögötte lévő gödröcskébe, és már el is tűnt Maszat szeme elől. Kisvártatva megmozdult a föld a madárijesztő lába alatt, majd megrázkódott körülötte minden.

Mi ez? Földrengés? – kérdezte magától meglepetten, miközben csodálkozva széttárta karjait. Úgy ahogy korábban a fánál, most itt is egy picinyke földkupac jelent meg a talajból kiemelkedve, majd előmászott a sötétbundájú picike vakond.

- Jajj, ne! Már megint nekimentem valaminek? Most épp mit nem vettem észre?  - Kérdezte magától mérgesen, és meresztgette a szemét, mivel sajnos nem látott túl jól. Fájdalmasan megsimogatta kis kobakját, amin már jó pár apró duzzanat jelezte azt a tényt, hogy nem ez volt az első eset, hogy nekiment valaminek.
- Elnézést kérek, én csak nem vettem észre…- Szabadkozott a vakond. - Tudod, nem látok jól… porolta le bundáját a rátapadt földdarabkáktól, aztán lassan feljebb emelte tekintetét Maszatra, végül bocsánatkérően folytatta: - Hiába jövök fel a felszínre tájékozódni, mindig elvétem a távolságot és az irányt. A föld alatt pedig eleve nem látok semmit. – Mondta kissé szégyenkezve, és egy gyors mozdulattal el is tűnt a lyukban. Rögvest folytatta volna másfele az útját, ha Maszat utána nem kiált. Mert ilyen volt madárijesztőnk: szívesen segített másoknak, és örült is hogy akad társasága egy kis időre.
- Ne siess annyira, hátha tudok neked segíteni! Engedd meg, hogy bemutatkozzam: Maszat a nevem. Ez a rét itt pedig Százszorszép Rét! A nevét a sok-sok itt nyíló virágról kapta! Én vagyok itt a madárijesztő, én szoktam vigyázni a növényekre, amit az emberek vetnek. De sajnos az utóbbi pár évben senki nem vetett ide semmit. Mutatott körbe Maszat, és csakugyan; a rétet benőtte a fű és a virágok.

A kis vakond meglepetten előmászott:

– Tudnál nekem segíteni? Ha igen, az jó lenne. A kobakom eléggé fáj… - Panaszkodott, majd illedelmesen bemutatkozott:
- Vakarcs a nevem! Piszeorr, a vakond egyenes ági leszármazottja vagyok! A nagyapám nagyon híres volt, azt mesélik róla, hogy még a kövekbe is tudott járatokat fúrni! Éppen új alagutakat ások magamnak, ahova elvackolhatom magam és az összegyűjtött élelmemet. De folyton nekimegyek mindennek a föld alatt.

Maszat gondolkodott picit, majd a zsebébe nyúlt:

- Nézzük csak, mi van itt, hátha találunk neked valamit, ami segíthet!

Kotorászott egy keveset, majd az egyik kezével kiemelt pár kacatot a többi közül. Vakarcs kíváncsian nézett, ő még ennyi kincset egy helyen, ráadásul egy nagy, teli zsebben még nem látott: egy törött zsebóra, különböző méretű csavarok, tű egy kevés cérnával és egy pici esernyő került elő Maszat gyűjteményéből.

- Ezzel sajnos sokra nem megyünk. – Szólalt meg, nézegetve a tenyerét, de elszomorodott erre szemmel láthatóan Vakarcs is.

- Várjunk csak… - Szólt hirtelen Maszat: Emlékszel arra a darab gesztenyére, amit levertél idefele jövet?
- Azt hiszem igen… – Felelt Vakarcs, és megtapogatta az egyik vöröslő puklit a buksiján.
- Ide tudnád hozni nekem? Talán tudok vele valamit kezdeni…

Vakarcs már ott sem volt, csak egy koppanás jelezte, hogy megérkezett a fához. Maszat közben tűvel és cérnával a kezében türelmesen várakozott. Vakondunk gyorsan megkereste a gesztenyét, majd kissé lassan, az útjában lévő dolgokra ügyelve, visszaindult a madárijesztőhöz. Annyira hajtotta a kíváncsiság, hogy majdnem sikerült újra nekimennie Maszatnak.

- Itt van, meghoztam! – Szólt boldogan, és látszott rajt hogy meg van elégedve magával, mivel sikerült elkerülnie az ütközést.

Maszat – kézhez kapván a gesztenyét -, lehámozta annak tüskés héját, az egyik héjdarabot és a csupasz gesztenyét a zsebébe tette. A kezében levő gesztenyehéjat átlyukasztotta két helyen a tűvel, majd belefűzte a cérnát is. Ezután a meglepett vakond fejébe húzta az így elkészült sisakot.

- Tessék, így most már nem vered be a fejed, ha nekimész valaminek! A cérna pedig megakadályozza, hogy leessen a kobakodról!

A kis vakond ujjongott örömében, szinte fülig ért a szája! Igazgatta a fején a kapott ajándékot, és hosszasan nézegette magát Maszat tükrében.

- Nagyon szépen köszönöm! – Szólt Vakarcs. –Most már folytatni szeretném az alagútásást, főleg ebben az új sisakban!
- Nagyon szívesen! Ha a rét közelében jársz, látogass meg!
- Természetesen eljövök hozzád, most már úgyis van erre is járatom!

Vakarcs sűrű hálálkodások közepette elbúcsúzott Maszattól, majd tett pár tiszteletkört a madárijesztő körül. Távozását csak egy apró elhaló koppanás jelezte, Maszat pedig örült, hogy szerzett egy új barátot.