Példaképválasztás

Évszám
2013
Beküldő
rmagdi


Mi alapjan választunk példaképet? Ki a példakép? Mit jelent jónak lenni?

Amikor osztályfőnök voltam a kilencedikeseknél (pár évvel ezelőtt) felvetettem a diákjaimnál a példakép választás kérdését. Kíváncsi voltam az ők példaképeikre, mivel a jó illetve rossz példakép választás befolyásolja életüket/életünket. Most is tisztán emlékszem arra a napra, május 5ike volt, egy esős reggel, beléptem az ajtón és csend lett az osztályban.

Mosolyogtam majd :

Tanár: -Jó reggelt mindenkinek! A mai feladat válassz egy példaképet! Írd le tulajdonságait és indokold meg választásod! Ha köztetek már van olyan akinek van példaképe jelentkezhet bátran. A példakép lehet szinész, sportoló, filmhős vagy hétköznapi ember.

Kis szünet után:- Igen! Hanna, úgy látom te vagy az első jelentkező.

Hanna:- Az én példaképem "Coco" Chanel. Az ő nevéhez fűzödik a "kis fekete ruha", ami a nők ruhatárában nélkülözhetetlen, mellesleg a Chanel no5 parfüm bevezetése, a kedvencem.

Kb. ennyi.

Tanár: -És miért őt választottad?

Hanna: -Divatos és híres.

Tanár: -Szerintetek példaképet milyen tulajdonságok alapján kellene választani? Mennyire számit a hírnév? Ne értsetek félre, Hanna ügyesen választott magának egy modellt, példaképet. Csak kíváncsi lennék véleményetekre.

Igen! Áron, hallgatunk.

Áron: -Szerintem az szerint kellene választani, hogy mennyire jó az illető a szakmájában. Mennyire kitartó, tehetséges és kiváló. Mennyire érdemes mintaképpen követni és természetesen az is számit, hogy mennyire egyezik meg érdeklődési köre a miénkkel.

Számomra a divat nem téma, de a sport igen, úgyhogy én David Beckhamot választanám, a híres focistát.

Tanár: -Bizonyos dolgokban egyetértek veled. Platon szavai jutnak eszembe : "Végy mintát a jóból!" De mit jelent jónak lenni? Vajon elég jónak lenni egy szakmában, egy sportban egy tevékenyságben, egy területen?

Áron: -Ha ezáltal elismerést szerzek, természetesen igen. Jó lenni valamiben úgy igazán vagy akár a legjobb szerintem követni való minta.

Tanár:-Számit az hogy milyen területen igaz még te említetted és mi van akkor ha jó vagyok abban amit teszek de pl. ha egy vírust fejlesztek ki, legyen az szamítógépvírus vagy akár egy embert megtámadó vírus, akkor ez követni való példa?

Áron: - Természetesen nem.

Tanár:- Emlékeztek tanultunk Teller Edéről, a magyar kutatóról, akinek nevéhez fűzödik az atombomba felfedezése? Ő is jó volt a szakmájában, sőt ő nem is szántszándékkal akart pusztítani mégis...Ő mintakép?

Hanna: -Dehogy tanar úr.

Tanár: -Vagy a híres  énekesek, szinészek akik botrányaikról híresek, ők követni való minták?

Áron: -Ők inkább ellenpéldák. Sőt most jobban belegondolva én inkább a bátyám választanám példaképnek, hiszen ő mindig segítőkész, önzetlen és bátor.

Tanár: -A lényeg, amikor választunk példaképet, hogy vegyünk számításba több tulajdonságát az illetőnek és lehetőség szerint a jó tulajdonságaiból vegyünk példát. Mellesleg jó ha a példaképed jól ismered és tudod; hogyan jutott el oda ahol van, hogyan lett jobb ember, hogyan érte el céljait.

Az óra végéig sokan jelentkeztek még követni való mintaképekkel. Örülök, hogy megértették és levonták a következtetást, hogy jónak lenni egy szakmában, területen nem elegendő és a példaképeket nem csak külső tényezőkre kell alapozni, mert nem minden arany, ami fénylik.