XVI. Történet- és mesepályázat 2010 - középdöntő

Képzelet szőtte valóság

Minden év izgalmas kalandnak ígérkezik a zsűri számára is: kiket álmodtak és írtak meg a szerzők a pályázati kiírásra, milyen jellemeket rajzoltak és festettek meg, merre veszik az útjukat a mesealakok és szereplők.

Ha mind a 320 meséből és történetből összeállnának a szereplők egy képzeletbeli csoportképre, végtelenül változatos montázsra villantana a tudatunk vakuja! És nem vitás, nagy lenne a mozgolódás és ricsajozás a képen. Rajta lenne sok-sok társával együtt Rosszkedvrabló sötétlila pulóverében, zöld tornacipőjében, piros baseball-sapkájával a fején, rokoni szálak révén Alina és Kadosa, a kobaltkék koboldkölykök mellett. Peti, aki valószínűleg éppen igyekezne féken tartani varázskabátját, nehogy felrepüljön vele. Kellner Jancsi pedig talán segíthetne neki, ha nem hajtaná le ösztönösen a bubekját, amikor a fején lévő gyufaskatulára céloznak. Ha szélesítenénk a nézőpontunkon, ráférne Diego is, aki a sivatagi homokvihar ellen csapzottan igyekszik motorokból torlaszt építeni barátjának. Mérete miatt nehéz lenne ugyan észrevenni, de kíváncsi természete miatt mégis feltűnne Lassie, aki feljegyzései révén a botpoloskák népének felfedezőjévé vált. Bizonyosan az első sorban lenne Moppa, mivel elég alacsony, a holvirágját kereső kicsi, zöld nomi kamasz, és egy angyalt látott a patkány is, akit megigézett a csoda. Egy 18 éves lánynak éber kómában lenne ideje megismerni az egész díszes társaságot, de valaki mást is megismer... és még sorolhatnánk a megannyi ötletes, élesen kirajzolódó lényt. De hogy egy pillanatra végre mind ránk nézzenek és elcsendesedjenek, valószínűleg elég volna Zoltán, a II. András korából előlépett hadnagy határozott köhintése és kardjának egyetlen csörrenése, és máris megörökíthetjük őket emlékezetünkben...

Az így készült fényképet nézegetve azonban több dolog is kiderül: a legtöbb szerző mit sem törődött a sablonokkal, alig fedezhetők fel az írásmunkákban a divatos rajzfilmek vagy felkapott irányzatok szereplőinek másai. Mi több, idén a lidércek, démonok és boszorkányok is alig-alig váltak főszereplőivé a történeteknek... Ezen a képmontázson kevés ilyen árnyéklény, fekete folt húzódik meg, akik föléjük magasodva eltakarnák, megfélemlítenék a többieket... A legtöbbjük ugyanis az erőpróbában alulmaradt, és nem jutott nekik többé hely a villongásra. Ez az a kunszt, amelyet idén a pályázóink nagy-nagy többsége elénk tárt. Nemcsak szélnek eresztették a gondot, bajt, nehézséget a fantáziavilágban, hanem a képzelet és a szív erejével frappáns formákban újrateremtették az időtlen valóságot is.

Szerzőink túlnyomórészt lendületes, érett írásokkal leptek meg bennünket: jellemet formáltak, és mind többen enyhítő feloldást és/vagy lélekemelő megoldásokat is hoztak. Az ez évi termésben az is jellegzetes volt, hogy a korábbiakhoz képest több olyan írás született, amely hétköznapjainkban, városi vagy vidéki életünkben volt képes meglátni az erények erejét, és közvetlenül a mára vetítette az inspiráló reményt és lehetőségeket.

Jólesően csodálkoztunk rá arra is, hogy a hozzászólások hasonlóan színvonalas, jó szándékú és építő szellemű mederben folynak. Reméljük, a közönségszavazás ideje alatt, jó néhány írással megismerkedve, még többen vállalkoznak arra, hogy néhány biztató, őszinte szót intézzenek szerzőtársaikhoz. És akinek kedve szottyanna a 2009-es középdöntős művek között is bóklászni, vagy akár szívesen elolvasná - az idei eredményhirdetésre várva - a zsűri tavalyi értékeléseit, fellelheti ezeket szinte valamennyi, legjobb 30 pályázatba beválasztott írás végén.

Miután a teljes 2010-es mezőnyt pontoztuk és súlyoztuk, idén is kiválasztottuk - a kiírásnak megfelelő - 30 legjobbnak ítélt írást. Az előzsűrizés szakasza ezzel lezárult, hogy május 1-jétől kezdetét vegye immár párhuzamosan a közönségszavazás és a zsűri további, most már csak a 30 közzétett középdöntős pályaműre kiterjedő értékelése.

A 30 kiválasztott mű mellett szeretnénk azonban még 20 alkotást felsorolásszerűen kiemelni, amelyek pusztán egy-egy fontosabb vagy több kisebb hiba miatt estek ki a legjobbnak ítélt munkák közül. Ez a 20 írás több szempontból ígéretes, ezért hívjuk fel rájuk is a figyelmet.

A fórumon felmerült kérdések alapján ebben az évben is szívesen írunk néhány értékelő gondolatot a művek végére mindazoknak, akik bekerültek a legjobb 30 közé, vagy szerepelnek az ígéretes munkák 20-as listájában, és akik ezt e-mailben kérik. Őket szeretnénk egy-egy havi filozófiai bérlettel, valamint egy-egy Fortuna füzettel is jutalmazni, hogy ezzel is hozzájárulhassunk a különböző népek, történelmi idők és kultúrák bölcseleti nézőpontjainak írói megismeréséhez.

Az aktuális programok eseménynaptárát ld. itt.

Szavazni egészen az eredményhirdetés napjáig lehet: mindenki, aki már regisztrált az oldalon - vagy csak ezután fog -, egy szavazatot adhat le. Tisztában vagyunk azzal, hogy ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a regisztrálók száma, de ez nem baj, hiszen minél többen szavaznak és ismerkednek meg a művekkel, annál több embernek szereznek az írások kellemes és elgondolkodtató perceket.

A regisztráció menetét ld. itt.

 


Minden résztvevőnek gratulálunk, a gyakorlott tollforgatóknak éppúgy, mint az ifjú titánoknak, akik először vettek részt a pályázatunkon, és azoknak is, akiknek írásstílusa kicsit ismerős volt, és 'mintha már olvastuk volna' érzeteket keltett. Igen, emlékszünk, olvastunk hasonlót tavaly vagy tavalyelőtt... csakhogy ez a mostani szinte minden esetben már egy másik történet volt: egy sokkal kidolgozottabb. Ezért mindazoknak, akik most nem kerültek be a felsoroltak közé, kívánjuk, hogy alkossanak és fejlődjenek tovább, és töltődjenek minél több pályaműből.

Mindenkit szeretettel várunk az eredményhirdetésen, ahol ismertetjük a 12 legjobb írás értékelését, kiemelve a legfontosabb - másoknak is eltanulható - erényeiket. Remek alkalom lesz a tapasztalatcserére, a győztes meginterjúvolására és a közös beszélgetésre. Reméljük, jövőre ismét találkozunk a képzelet szőtte valóság hídján.

 

A zsűri

 

A továbbjutott műveket, amelyekre immár szavazni is lehet, lásd itt.

A további 20 ígéretes pályamű felsorolása:

A Csend harangszava
A hét testvér
A napló
A patak meg a fülemüle - a zsűri értékelését lásd itt.
Az ötös
Bertalan, az éneklő sárkány - a zsűri értékelését lásd itt.
Ezüsthaj kertje
Fehér Ibolya
Helyén
Ibolya és a manók átka
Író voltam, léggyé lettem - a zsűri értékelését lásd itt.
Kaland az ember után
Kutyavilág
Mese a királyról, aki a boldogságot kereste
Mese az emberről, aki útnak indult
Örök barátság - a zsűri értékelését lásd itt.
Szállj fel, Danikám! - a zsűri értékelését lásd itt.
Szegényes becsület - a zsűri értékelését lásd itt.
Szimóna, a vak lány
Tulipánok földje