A XVII. Történet- és mesepályázat eredményhirdetése

Kedves Pályázóink és Érdeklődők!

A XVII. Történet- és mesepályázaton az alábbi eredmények születtek:

1. helyezett:
Pintér Milán: Pampogi Otronka és a citromló

2. (megosztott) helyezett:
Mészáros Gabriella: "Laci anyu"
Végh-Bodor István: Barka

3. helyezett:
Szilágyi Heléna: Egymásért

Zsűrielnöki különdíj:
Marksteinerné Vehofsics Erzsébet: Kíra

Közönségdíj:
Kárpáti Orsolya: Négy lépés

Könyvjutalom a legérzékletesebb hangulatfestésért:
Bökös Borbála: Amikor a garabonciás emberré lett

Könyvjutalom a legeredetibb ötletért:
Kiss Barnabás: Karmazsin és Lóca

Könyvjutalom a szimbolikus tartalomért:
Sági Veronika: A torony és a titkos kert

Könyvjutalom a filozófiai meséért:
Kovács Zoltán Tibor: Rókamese avagy hasonló a hasonlónak örül

Könyvjutalom a legjobb fordulatért:
Kampós Csaba: Bukfenc és Borcsa

Könyvjutalom a leghumorosabb meséért:
Fehértói Ida: A Búsuló Bundás Zsemle

Könyvjutalomban a jobbító átdolgozásért:
Újhelyi Mónika: Szerény mint az ibolya

Könyvjutalom a hiteles nézőpontváltásért:
Hörömpő Gabriella: Egy falat nagylelkűség

Könyvjutalom a legifjabb szerzőnek, aki bekerült a legjobb 15 szerző közé:
Tornóczky Áron: Leértékelt Áron

Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011  Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011

Sok szerzőt, rokonaikat, barátaikat köszönthettük a XVII. történet- és mesepályázat eredményhirdetésén.

 

Bujáki Márton, tavalyi győztesünk is aktívan bekapcsolódott idén a zsűri munkájába.
 Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011  Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011
Kovács M. Balázs író mindenkinek gratulált, aki a közösségi értékeket kidomborította írásművében, majd összegezte a zsűrizéssel, mezőnnyel kapcsolatos meglátásait.

Az egyéni elemzések és szintézisek előtt sorra vettük az értékelés tartalmi és formai szempontjait, majd a legjobbnak ítélt 15 pályázatot egyenként is értékelte a zsűri.

 

 Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011  Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011
Az értékelések tartogattak komoly, elgondolkodtató perceket…

…és mosolyfakasztó, önfeledt pillanatokat is a megjelenteknek.

 

 Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011  Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011

A díjkiosztás előtt lezártuk a közönségszavazást: a Kárpáti Orsolya Négy lépés című történetének szavazói 238 lájkolással rekordot döntöttek.

 

 Hörömpő Gabriella: Egy falat nagylelkűség című történet szerzője könyvjutalomban részesült a pályaművében megjelenített hiteles nézőpontváltásért.
 Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011  Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011

Kovács Zoltán Tibor: Rókamese, avagy hasonló a hasonlónak örül című meséje szinte új műfajt teremtett: a filozófiai mesét.

 

 Ebben az évben is kiadtuk a legeredetibb ötletért járó könyvjutalmat, amely Kiss Barnabásnak járt a Karmazsin és Lóca című mese kiötléséért.
   Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011
 Sági Veronika: A torony és a titkos kert című története szimbolikus tartalmával emelkedett ki a mezőnyből.

Zsűrielnöki különdíjat kapott Marksteinerné Vehofsics Erzsébet: Kíra című, drámai, megtörtént eseményeken alapuló írása.

 

   Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011

Szilágyi Heléna: Egymásért című, különleges megjelenítő erejű alkotása nyerte el a 3. helyezést.

 

 Végh-Bodor István: Barka című, irodalmi igényességű története (megosztott) második helyezést ért el.
   

A másik (megosztott) 2. helyezést Mészáros Gabriella vehette át: „Laci anyu” című, egyedi és hiteles történetéért.

 

 Szponzorunk, a Notik (Eagle-Comp Kft.) képviseletében Németh Balázs adta át pályázatunk értékes fődíját.
 Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011  Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011

Az Erénynek erejével 2011-es pályázat győztese: Pintér Milán, akinek Pampogi Otronka és a citromló című meséje máris sokak idei kedvencévé vált.

 

 A pénzjutalmak és a laptop átadása után az Új Akropolisz tagjai a győztes pályamű dramatizált felolvasásával köszöntötték a győztest. Gratulálunk!
   Történet és Mesepályázat eredményhirdetés 2011

Az őszre meghirdetett írásképzés-szemináriumra mindenkit szeretettel várunk, aki bejutott a legjobb 30 és a 25 ígéretes írásmű szerzői közé.

 

 A bemutató után még élénk beszélgetés kezdődött a szerzők és a zsűri között az írási szokásokról, az időzített ihletről és az írás értelméről, értékéről.

 A meglepetések éve

Az elmúlt években közismertebbé vált Erénynek erejével című történet- és mesepályázatunk (rengeteg pályázatot kaptunk: minimum 180, és eddig maximum 320 írást), ezért az idén vettük a bátorságot, hogy egy – korábbi tapasztalataink szerint – nehezebb fába vágjuk a szerzők fejszéjét.

Az egyén fejlődését akár úgy is fel lehet vázolni, hogy magányos farkasként járja végig az útját, minden akadállyal egyedül küzd meg, és a legyőzhetetlenség keménysége veszi körül. A tavalyi mezőnyben nem egy, nem kettő magányos, már-már magának való „hőssel” találkoztunk a képzelet szőtte valóságban. Most azonban dimenziót váltottunk, azaz a pályázati kiírás segítségével közösségbe helyeztük a történéseket, és ez jelentős fordulatot hozott!

Szerzőink életszagú történeteket küldtek be, és az írásokat átjárta az aktualitás, sőt, gyakran nyilvánvaló vagy átsejlő saját tapasztalatokból táplálkozott a mondanivalójuk. Ez sok frissességet is magával hozott, és a többség írásában nyoma sem volt didaktikusságnak. Az írások az emberi kapcsolatainkról, a közösségbe való beilleszkedés nehézségeiről, szociális érzékenységről vagy érzéketlenségről és a konfliktusok feloldásának útjairól szóltak. A közösségalkotás kiugróan sok, életkorban is fiatal írót megmozgatott, akik még nem törődtek bele a nehézségekbe, nem zárkóztak be magányukba, hanem bíznak erejükben és abban, hogy az egymáshoz való közeledés életkortól függetlenül lebontja az elidegenedés falait.

A pályázati témát sokszínűen járta körül az írói mezőny. Az egyén összességében úgy jelent meg a történetekben – és ha valaki hozzánk hasonlóan mind a 208 írásmunkát végigolvasná, talán hasonló kép állna össze benne –, mint a milliónyi cseppből összeálló folyóvíz része, amely a tenger felé igyekszik. Ha különálló cseppekre bomlunk, milliomodra csökken az esélyünk a cél elérésére, és legnagyobb erőnk csorbul, az összetartás. Ezért amikor hibáztatunk, neheztelünk, gyűlölködünk és vízcseppekre szétfröccsent állapotba jutunk, akkor szétfolyunk, felszívódunk... Az volt a sorok közül kiolvasható, hogy minden szerző is többé vált attól, hogy írásában szereplői közelebb léptek a másik emberhez.

Annyira közel, hogy egy nagyobb cseppé olvadva, együttérzéssel és aktív részvéttel már nemcsak kívülről szemlélték a történéseket, hanem átéléssel, megfeledkezve pillanatnyi önmagukról, belefeledkeztek az egészbe. A továbbjutók (összesen 30 pályamű) közé azokat a pályázatokat válogatta be a zsűri, amelyek az olvasónak is önfeledt perceket szereztek, és érzékeltetni tudták, hogy ha valaki másokkal is törődik, sokkal inkább magára talál. A legnagyobb meglepetést az hozta, hogy az írások nagyobbik fele túljutott az első rostán, mert nemcsak megfelelt a főbb kritériumoknak, de útbaigazító válaszokat is tud adni a ma emberének gondjaira.

A megoldásig, jövőképig nem minden történet jutott el, és ennek gyakran írástechnikai okai voltak, kellően tudatos írói eszköztár híján a tartalom nem egyszer csorbát szenvedett. Olykor nem sikerült kifejezésre juttatni az esszenciát, kibontani a lényeget. Sokan nem tudtak megfelelő lezárást találni, mások nehezen lendültek bele, de a végére kikerekedett a történetük. Megint mások nem tudták eggyé fonni a történetük szálait, vagy elkalandoztak menet közben, és volt, aki logikailag nem tudta úgy megszerkeszteni írását, hogy a veleje összeálljon az olvasóban. Mégis, a kiírás szempontjából fontos tartalmat kifejező, de az efféle kisebb-nagyobb hibákat rejtő írások közül is kiemeltünk és olvasásra ajánlunk 25 ígéreteset.

Azoknak, akik a kiemelt 30 plusz 25 szerző közül szeretnék írói eszköztárukat tudatosan bővíteni, a nyár végére vagy szeptember elejére a zsűri meghirdetne egy két-három alkalomból álló szemináriumsorozatot, ahol sorra vennénk számos írástechnikai nehézséget, amelyen az ifjú szerzők átverekedhetik magukat, hogy jövőre jobban kifejezésre tudják juttatni mondanivalójukat.

Az előzsűrizés szakasza ezzel lezárult, hogy május 1-jétől kezdetét vegye a közönségszavazás és vele párhuzamosan a zsűri további, most már csak a 30 közzétett középdöntős pályaműre kiterjedő részletes értékelése. Tetszést nyilvánítani a facebookos ikonok segítségével lehet, egészen az eredményhirdetés napjáig. Tisztában vagyunk azzal, hogy ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a családtagok, barátok, munkatársak és osztálytársak regisztrálásának száma. De annál jobb: minél többen ismerkednek meg a művekkel, annál többeknek szereznek az írások elgondolkodtató perceket.

Mindenkit szeretettel várunk az eredményhirdetésen, ahol ismertetjük a 12 legjobb írás értékelését, kiemelve a legfontosabb – másoknak is eltanulható – erényeiket. Ez remek alkalom lesz a tapasztalatcserére, a győztes meginterjúvolására és a közös beszélgetésre. indazokat, akik eljönnek az eredményhirdetésre, szeretnénk megajándékozni egy-egy szabadon választható nyilvános előadásunkra szóló jeggyel. Őszi programjaink, szemináriumaink, kiállításaink, előadásaink ajánlóit az eseménynaptárunkba folyamatosan töltjük fel. Az első 12 helyezettet az eredményhirdetést megelőző egy-két hétben levélben, telefonon vagy e-mailben értesítjük. A pályázat eredményeiről és a helyezésekről nyáron elektronikus újságunkban is beszámolunk.

Minden résztvevőnek köszönjük, hogy pályázott, a gyakorlott tollforgatóknak éppúgy, mint az ifjú titánoknak, akik először vettek részt történet- és mesepályázatunkon. Mindazoknak, akiknek írása most nem került be a középdöntőbe vagy a felsorolt ígéretes munkák közé, kívánjuk, hogy ők is alkossanak és fejlődjenek tovább, és ha tetszik, inspirálódjanak honlapunkon a többiek pályaműveiből.

Gratulálunk minden pályázónknak,
a továbbjutóknak sok sikert kívánunk!
A zsűri