Reménysugarak a rengetegben

Eredményhirdetés képekben:

 

 

 

Az eredményhidetésről készült filmet Vid Gábor és Rusznák György készítette.

 

 

 

 

Az Új Akropolisz Erénynek erejével novella- és esszépályázatán az alábbi eredmények születtek:

 

1. helyezett:

Buka Zsuzsa: Összekulcsolva

2. helyezett:

Krecz Attila: Rendszerhiba

megosztott 3. helyezett:

Takács Edina Adél: Szivattyú

megosztott 3. helyezett:

Marschal Nikolett: Az igazi egységet a különbözők alkotják

 

Zsűrielnöki különdíj:

Kelemen Éva: A fénykép nem sikerült

Közönségdíj:

Mészáros Dorottya: A hatodik napon

Könyvjutalom a legérzékletesebb hangulatfestésért:

Cristian Blanka: Tiltott gyümölcs...

Könyvjutalom a szimbolikus tartalomért:

dr. Sági Veronika: A Tükörember

Könyvjutalom a szimbolikus tartalomért:

Tóth Bálint: Út a szabad városokig

Könyvjutalom a filozófiai párbeszédért:

Fehér Vanda: Mosolyogj minél többet!

Könyvjutalom a legjobb fordulatért:

Vass Gabriella: Angyalka

Könyvjutalom a legérzékletesebb leírásokért:

Hóbor Anita: Keleti történet

Könyvjutalom az elmélet és gyakorlat egységéért:

Vitai Krisztina: A só és a cukor harmóniája

Könyvjutalom a didaktikamentes tanulságért:

Végh-Bodor István: Boldog ketrece

Könyvjutalom az emberközpontúságért:

Ódor Richárd: Harangszó

Könyvjutalom a legifjabb szerzőnek, aki bekerült a legjobb 15 szerző közé:

Márton Ágnes: Az ellenszenvről

Könyvjutalom megérlelt tanulságért:

Szarka Erika: Miska 

Képes beszámoló az eredményhirdetésről itt!

Ahogyan az írásmunkák is évről évre fejlődnek, egyre mélyebbek és színvonalasabbak, a zsűri is igyekszik ehhez a kreatív írókedvhez, formaalkotáshoz és mondanivaló-közvetítéshez igazítani a mércét, ezért szeretnénk egyre nehezebb kihívások elé állítani a pályázókat. 2012-ben új műfajt vezettünk be: a novellisták mellett ezúttal az esszéistákra is ugyanaz a kiírás várt, a remény életre keltése.

Örömteli, hogy ebben az évben is sok-sok pályamunka érkezett (211 történet, novella és esszé), mert ez azt is jelenti, hogy sokunknak fontos a remény. Számos írás mutatott rá korunk válságára, az emberség háttérbe szorulására és az emberiség küszködésére. Idősebb, de lélekben ifjú, valamint életkor szerint is fiatal pályázóink egyaránt látják, és összeszedett gondolatokkal közvetítették, művészi eszközökkel láttatták korunk meglévő nehézségeit.

Külön öröm, hogy a pályázat kiírásához hűen nemcsak felhívták a figyelmet a szociális, morális és tudásbeli hiányosságokra, hanem értékkereső szemmel, és értékteremtő képzelőerővel kiutat is mutattak, reményt mentettek. A továbbjutáshoz nem volt elegendő csupán a tényfeltárás, a helyzetelemzés, vagy a szép formavilág és a tehetséges írói véna. Reménysugarat kerestünk.

Megbecsülendőek a remény fénysugarai, ha elveszni is látszanak a rengetegben, mert minden jobbítás gondolatban kezdődik. Az emberiség számos nehéz koron keresztüljutott már, és egy emberibb jövőt megalapozni, jobb világot megteremteni mindig csak úgy lehet, ha előtte el tudjuk képzelni. Azé a jövő, aki ismeri és érti is a múltat, de kesergés nélkül, tapasztalattal és a jobbítás szándékával felvértezve, bátran alakítja a jelent.

Köszönjük a sok közkinccsé tett pályázatot, valamint hogy a zsűri elé tártátok a témában született alkotásaitokat. Reméljük, hogy nemcsak az amatőr vagy félprofi írók népes tábora fogja megismerni ezeket a történeteket és esszéket, hanem egyre szélesebb érdeklődésre talál – a közönségszavazásnak köszönhetően – ismerőseink körében is, mert aki elolvassa a pályaműveket, egy kis remény már attól beleköltözik, hogy tudja, nincs egyedül.

Az értékelés első köre ezennel lezárult, közzétettük a honlapon azt a 30 pályaművet, amely továbbjutott. Mostantól lehetőség nyílik a közönségszavazásra a facebookon. A legtöbb szavazatot kapott pályamunka elnyeri a novella- és esszéíró-pályázatunk közönségdíját. Szavazni, családtagokat, barátokat, munkatársakat, rajongókat mozgósítani egészen az eredményhirdetés napjáig lehet!

Emellett kiemeltünk és dicséretben részesítünk 15 olyan írásművet is, amelyet ígéretesnek, jó hangvételűnek, elgondolkodtatónak, vagy éppen frappánsnak stb. találtunk ugyan, de egy-egy nagyobb, vagy több kisebb írástechnikai, logikai vagy tartalmi hiba miatt ebben az évben – már csak a mezőny erőssége miatt is – sajnos nem juthatott tovább. A továbbjutóknak, az ígéretes pályamunkák szerzőinek és minden pályázónknak szívből gratulálunk!

Jó böngészést, feltöltő, lélekemelő olvasgatást kívánunk!
Találkozzunk az eredményhirdetésen, A filozófia világnapján!

Kovács M. Balázs író, zsűrielnök,
valamint Bujáki Márton novellista,
Rusznák György újságíró-szerkesztő,
és Héjja Edit szerkesztő, pályázati koordinátor